Na Praze 5 kandiduje do zastupitelstva i šéf rezortu vnitra Radek John. V létě tvrdil, že práce na ministerstvu je pro něj absolutní prioritou a předvolební kampaně se účastnit nebude. Pokud je však cílem kampaně zviditelnění, lze bez přehánění říct, že John vede kampaň prakticky nepřetržitě.

John se například proslavil na YouTube. Obhajoba-neobhajoba jeho náměstka Michala Moroze pobavila internetové publikum natolik, že video nese jméno "Biomasa 2" (viz ZDE). John také připravil revoluci v legislativním procesu. Zákony se už nebudou předkládat ve sněmovně. Své kolegy poslance při dotazech na vládní návrhy zákonů, které konečně zprůhlední korupční sítě veřejných zakázek, odkázal na svou tiskovou konferenci (viz ZDE).

Johnovo vystoupení na této tiskovce (kam se bohužel nedostavilo všech 200 poslanců, nepřišel zřejmě žádný) je také již legendou. Ministr vnitra prezentoval brožurku, kde se čtenáři mohou dozvědět, že policistům nemají jako úplatek nabízet vajíčka. Represivní opatření opsal z balíčku socialistického exministra Martina Peciny, k tomu přidal pár vět z programového prohlášení kabinetu. Zděšení zástupci Transparency International se na místě zřekli jakékoliv spolupráce s rezortem vnitra. Svými plány John v tomto týdnu příliš nepřesvědčil ani členy bezpečnostního výboru, stěžovali si, že je John nekonkrétní a jen opakuje fráze z koaliční smlouvy.

Správná kampaň graduje, a tak jsme svědky vrcholných kousků ministra vnitra zejména v posledních dnech. Například když bývalého šéfa ABL a nyní ministra dopravy Víta Bártu, jehož bezpečnostní agentura měla při sledování komunální političky porušit zákon, hájí slovy "aféra vzbudila podporu mezi véčkaři".

Anebo když sedmnáct hodin po své autonehodě přijde s výmluvou, že si potřeboval prohlížet blikající krabičky (ty, o kterých si kdosi na Malé straně myslel, že jsou to výbušniny, ale nebyly). Jeho ochranka prý situaci vyhodnotila tak, že je nutné zapnout maják i sirénu, šlápnout na plyn a nabourat do tramvaje. Jinými slovy – jakmile se bodyguardi chráněné osoby doslechnou, že někde může něco vybouchnout, co nejrychleji tam tuto chráněnou osobu dovezou. Milé. Páteční LN navíc upozorňují, že John měl spíš spěchat na večírek na německé ambasádě.

OSTATNÍ PŘEDVOLEBNÍ GLOSY SI PŘEČTĚTE ZDE

Voliči se během následujícího týdne zjevně mohou těšit na Johnovo vrcholné číslo. Pokud se mezitím ministr nevypraví prověřovat třeba nevybuchlou munici z druhé světové války, možná jeho představení ještě uvidíme na vlastní oči.